Kuva: Arto Pulkkinen, Metsäkeskus, Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hanke

Kuusenkerkän keruu nousi korkeuksiin

Kuusenkerkän kiinnostus luonnonraaka-aineena on tänä keväänä kasvanut valtavasti. Ongelmana on kuitenkin raaka-aineen saatavuus, sillä kerääminen on hidasta käsityötä ja keruuaika on todella lyhyt, toisinaan vain pari viikkoa, jolloin pitäisi saada koko vuoden tarpeet kerättyä.  Kuusenkerkkä on aromikasta raaka-ainetta, jota käytetään paljon elintarviketeollisuudessa, ravintoloissa ja hyvinvointituotteissa. Kerkästä valmistetaan esimerkiksi kuohujuomia, siirappeja sekä yrttishotteja. Pohjois-Savossa toimiva Wild  Food Savo –hanke on lähtenyt ratkaisemaan luonnontuotteiden ja kuusenkerkän keruun ongelmia yhteistyössä Metsäkeskuksen Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen ja paikallisten kerääjien kanssa. Luonnontuotealalle ja etenkin raaka-aineiden keruuseen kaivataan innovatiivisia ratkaisuja.

Kauno Voutilainen Maaningalta on tänä keväänä testannut kuusenkerkän keruuta henkilönostimella. Henkilönostin sinänsä ei ole uusi keksintö, mutta se, että joku keksi sitä käyttää kerkkien ja puiden silmujen poimintaan, on nostanut suuren innostuksen alalla. Voutilaisen mukaan kuusenkerkän keruu on nopeutunut huomattavasti, sillä kerkkää on määrällisesti enemmän ja kerkän koko on suurempi puiden yläosissa, missä auringonvaloa on enemmän. Nosturin ansiosta yhden henkilön keruumäärät voivat jopa tuplaantua. Lisäetuna on se, että voidaan hyödyntää koko kuusi, eikä tarvita niin isoa keruupinta-alaa kuin normaalisti kerättäessä taimikossa tai pelkästään kuusen alaoksilta. Kuusenkerkän lisäksi Voutilainen on poiminut myös pihlajan- ja koivunsilmuja yläilmoissa.

Tela-alustalla oleva henkilönostin mahdollistaa liikkumisen puiden välissä tiheässäkin metsässä. Henkilönosturiin mahtuu kaksi henkilöä, jotka voivat poimia nosturin avulla jopa 19 metrin korkeudesta. Henkilönostimen käyttö vaatii perehdytyskoulutuksen, jota Savonia-ammattikorkeakoulu järjestää MATUKE-hankkeen kautta.

Luonnonyrttien vastaanottopiste aloitti Pohjois-Savossa

Kauno Voutilaisen omistaman yrityksen KAPUU OY:n tiloihin Tuovilanlahteen, Maaningalle on perustettu myös keräyspiste, jossa yritys ottaa vastaan poimijoilta kuusenkerkkää ja muita luonnonyrttejä. Näiden tilojen avulla kerättäville villiyrteille saadaan väylä jatkojalostukseen ja voidaan varmistaa riittävän määrän ja laadun saanti. Kerääjillä on suositeltavaa olla poimijakorttikoulutus suoritettuna ja kyseinen kasvi tentittynä. Lisäksi on huomioitava, että kuusenkerkän keruuta varten pitää aina olla maanomistajan lupa. Kaupallisesta villiyrttien keruusta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan yritykseen puh. 050 373 8914

 

Kuvaaja: Katja Rieppo

Etsimme luomusertifioituja metsiä

Luomulaatuiselle kuusenkerkälle on tällä hetkellä suuri kysyntä, mutta ongelmana on luomusertifioitujen keruualueiden puute. Myös koivunlehtiä ja pihlajansilmuja kysytään paljon, ja on todennäköistä, että niitäkin halutaan luomuna tulevaisuudessa.

Kaupallisesta keruusta kiinnostuneiden poimijoiden määrä kasvaa koko ajan. Pohjois-Savon alueella on jo pidetty tänä keväänä Ylä-Savon ammattioppilaitoksen toimesta etäkoulutuksena sekä kuusenkerkän lyhyt poimijakoulutus että laajempi luonnonyrttien poimijakorttikoulutus. Alueellamme on paljon innnokkaita poimijoita koulutettu vuosien varrella, mutta kaikki eivät omista metsiä tai tiedä hyviä keruupaikkoja.

Jos omistat luomusertifioituja metsiä, joissa olisi mahdollista kerätä ensisijaisesti kuusenkerkkää, meihin voi olla yhteydessä katja.rieppo(at)savonia.fi
Kuusenkerkän keruu on jo alkanut eteläisessä Suomessa, ja näillä näkymin myös Pohjois-Savossa päästään keräämään viikon päästä. 

Valokuva: Toini Kumpulainen

Kuusenkerkän Poimijakorttikoulutukset etäyhteydellä (2t)

Ylä-Savon ammattiopisto järjestää kaksi etäkoulutusta, jotka sopivat kuusenkerkän keruusta kiinnostuneille henkilöille. Pohjois-Savon alueella sekä koko Suomessa on lisääntyvä tarve kuusenkerkälle, joten tällekin alueelle tullaan tarvitsemaan lisää kaupallisia poimijoita. On huomioitava, että kuusenkerkkää saa poimia vain maanomistajan luvalla.

Koulutus toteutetaan etänä skypen kautta ja antaa valmiuden kuusenkerkän kaupalliseen keruuseen:
To 7.5 klo 17.30-19.30
Ti 12.5 klo 17.30-19.30

Koulutuksen sisältö:
o Kuusenkerkän tunnistaminen
o Keruuohjeet; miten, mistä ja milloin kerätään
o Pakkaaminen, säilytys ja kuljetus
o Elintarvikehygienia

Kouluttajana toimii keruutuoteneuvoja Toini Kumpulainen ja koulutuksen hinta on 30€ sisältäen poimijakortin kerkästä. Peruuttaminen viikkoa ennen koulutuksen alkamista on maksuton. Peruutus viikon sisällä ennen koulutusta, veloitetaan 50 % koulutuksen hinnasta. Peruutus koulutuspäivänä, osallistumismaksu peritään kokonaisuudessaan, jos ei ole esittää lääkärintodistusta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Toini Kumpulainen, p. 040 709 1420, toini.kumpulainen(at)ysao.fi

Lue lisää YSAOn sivuilta!

Mustaherukan lehtiä

Luontoalan ammattitutkinto

Ylä-Savon ammattiopistossa koulutetaan jatkuvasti ammattilaisia luontoalalle. Luontoalan ammattitutkinto antaa laajan osaamisen luonnontuotteiden keräämiseen ja jalostamiseen. Tutkinnossa voi erikoistua luonnontuotteiden jalostamiseen elintarvikkeeksi, luonnontuotteisiin perustuvien hyvinvointituotteiden valmistamiseen ja käsi- ja koristetuotteiden valmistamiseen luonnonraaka-aineista. Suuntautumisvaihtoehtoina ovat myös luonnontuotteisiin perustuvien palveluiden järjestäminen tai luonnontuoteneuvonta.Tarkemman kuvauksen tutkinnon sisällöstä voit lukea YSAOn sivuilta.

Tutkinnon osan suorittaminen

Kokonaisen ammattitutkinnon sijaan YSAO tarjoaa myös mahdollisuuden suorittaa 40 osaamispisteen laajuisen tutkinnon osan Luonnontuotteiden talteenottaminen. Tässä tutkinnon osassa perehdytään laajasti eri luonnontuotteiden tunnistamiseen ja keräämiseen.

Lisätiedot luontoalan tutkinnoista: Eine Pihavaara, p. 0400 792 814, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Katso esite: Luonnontuotteiden talteenottaminen

Poimulehtiä voi kerätä koko kesän.Valokuva: Heli Tossavainen

YSAOn poimijakorttikoulutukset etäyhteydellä (5,5t)

Päivitetty 08.04.2020

Poimijakorttikoulutukset toteutetaan tänä keväänä poikkeuksellisesti etäyhteyden kautta ja kaikkien terveyden turvaamiseksi varsinainen koulutukseen kuuluva maasto-osuus ja tentti suoritetaan myöhemmin.

Ylä-Savon ammattiopisto järjestää yhden päivän koulutuksia, joissa on mahdollista tenttiä neljä eri kasvia. Teoriaosuus pidetään alunperin suunniteltuna päivänä, mutta kellonaikoihin on tullut muutoksia. Koulutukset pidetään etänä skypen kautta seuraavasti:

  • La 16.5.2020 klo 10-15.30 (Kuopio)

  • La 23.5.2020 klo 10-15.30 (Suonenjoki) PERUUTETTU

  •  La 6.6.2020 klo 10-15.30 (Iisalmi)

Etäopetuksen takia pystymme ottamaan lisää osallistujia mukaan, joten kaikilla kursseilla on vielä tilaa! Kouluttajana toimii keruutuoteneuvoja Toini Kumpulainen

Sisältö:
-Villikasvit/villiyrtit, mitä ne ovat ja miksi kerätään
- Jokamiehenoikeudet
- Kaupallisen keruun ohjeistus, mistä, miten ja mihin kerätään
- Säilytys ja kuljetus vastaanottoon
- Villikasvien tunnistus -teoria
- Myrkkykasvit
- Villikasvit maasto, kasvinäyttelyn laitto
- Tunnistusta, tentti ja poimijakorttien jako

Poimijakorttikoulutukseen kuuluu maastossa suoritettava kasvien tunnistaminen ja tenttiosuus, joka on tarkoitus toteuttaa mahdollisesti kesäkuun lopussa. Päivämäärä tarkentuu myöhemmin. 

Koulutuksen hinta on 50 e sisältäen tentin ja poimijakortin. Ilmoittautuminen on sitova. Peruuttaminen viikkoa ennen koulutuksen alkamista on maksuton. Peruutus viikon sisällä ennen koulutusta, veloitetaan 50 % koulutuksen hinnasta. Peruutus koulutuspäivänä, osallistumismaksu peritään kokonaisuudessaan, jos ei ole esittää lääkärintodistusta.

Varaa paikkasi ajoissa! Tentittävät kasvit valitaan kevään edistymisen mukaan lähempänä koulutusajankohtaa.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Toini Kumpulainen, p. 040 709 1420, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lue lisää poimijakorttikoulutuksista YSAOn sivuilta!

Navitaksen poimijakorttikoulutus 

Päivitetty 05.05.2020

Savon silmut –hanke järjestää monimuotoisen Villiyrtit tutuksi - kurssin 11.6 ja 13.6
Aikataulu:
• Teoriaosuus 11.6.2020 torstaina klo 17-20 etäkurssi Teamsilla
• Kasvien tunnistaminen, poimijakortin kaksi tunnistusmerkintää 13.6.2020 porrastetusti alkaen klo 9.00 Vanamolassa Joroisissa (osallistujille ilmoitetaan tarkemmat omat ajat erikseen)

Kouluttajana toimii luonnontuoteneuvoja Maija Ruotsalainen.
Etäluennolla opimme mitä, milloin, miten ja mistä villiyrttejä kerätään, miten niitä käsitellään ja käytetään. Opimme myös erottamaan haitalliset ja myrkylliset kasvit syötävistä. Lisäksi tutustumme yrttien käyttöön, kuivaamiseen ja keräämiseen liittyviin säädöksiin sekä markkinointiin ja myyntiin.
Kurssiin kuuluu mahdollisuus saada poimijakorttiin kaksi tunnistusmerkintää, joilla poimija voi osoittaa osaamisensa myös kaupallisessa toiminnassa. 

Mukaan mahtuu 18 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Hinta on 30 euroa+ alv/hlö sis.: etäluennon, Vanamolassa kasvien tunnistamisnäytöt poimijakorttiin (2 kasvia) aamu-/ tai päiväkahvin sekä pieni luonnonantimiin liittyvä materiaalipaketti.
Varaa pian paikkasi!
Lisätietoja ja Ilmoittautumiset laskutustietoineen sekä ruoka-aineallergioineen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

  • 1
  • 2
logot alapalkkiin