Mustaherukan lehtiä

Luontoalan ammattitutkinto

Ylä-Savon ammattiopistossa koulutetaan jatkuvasti ammattilaisia luontoalalle. Luontoalan ammattitutkinto antaa laajan osaamisen luonnontuotteiden keräämiseen ja jalostamiseen. Tutkinnossa voi erikoistua luonnontuotteiden jalostamiseen elintarvikkeeksi, luonnontuotteisiin perustuvien hyvinvointituotteiden valmistamiseen ja käsi- ja koristetuotteiden valmistamiseen luonnonraaka-aineista. Suuntautumisvaihtoehtoina ovat myös luonnontuotteisiin perustuvien palveluiden järjestäminen tai luonnontuoteneuvonta.Tarkemman kuvauksen tutkinnon sisällöstä voit lukea YSAOn sivuilta.

Tutkinnon osan suorittaminen

Kokonaisen ammattitutkinnon sijaan YSAO tarjoaa myös mahdollisuuden suorittaa 40 osaamispisteen laajuisen tutkinnon osan Luonnontuotteiden talteenottaminen. Tässä tutkinnon osassa perehdytään laajasti eri luonnontuotteiden tunnistamiseen ja keräämiseen.

Lisätiedot luontoalan tutkinnoista: Eine Pihavaara, p. 0400 792 814, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Katso esite: Luonnontuotteiden talteenottaminen

Poimulehtiä voi kerätä koko kesän.

YSAOn poimijakorttikoulutukset

Tulevan kevään villiyrttien poimijakorttikoulutukset on nyt laitettu kalenteriin. Ylä-Savon ammattiopisto järjestää yhden päivän koulutuksia, joissa on mahdollista tenttiä neljä eri kasvia. Koulutukset pidetään eri puolilla Savoa seuraavasti:

 • La 16.5.2020 klo 9-16, Kuopio, Pilpan maja
 • Su 17.5.2020 klo 9-16, Kuopio, Pilpan maja. Huom! Tämä on varapäivä, mikäli kaikki halukkaat eivät sovi la 16.5. koulutukseen.
 • La 23.5.2020 klo 9-16, Suonenjoki, Vanhamäen Hyvinvointikeskus
 • La 6.6.2020 klo 9-16, Iisalmi, Ylä-Savon ammattiopisto (Asevelikatu 4)

Kouluttajana toimii keruutuoteneuvoja Toini Kumpulainen ja koulutuksen hinta on 50 e sisältäen tentin ja poimijakortin. Ruokailu ja kahvit ovat omakustanteisia.

Lisätietoja kurssisisällöstä voit lukea YSAOn sivuilta tästä linkistä.
Lataa esite: Poimijakorttikoulutusten esite

Varaa paikkasi ajoissa! Tentittävät kasvit valitaan kevään edistymisen mukaan lähempänä koulutusajankohtaa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Toini Kumpulainen, p. 040 709 1420, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Navitaksen poimijakorttikoulutus

YSAOn päivien lisäksi Savon silmut –hanke järjestää poimijakorttikoulutuksen, ruoanlaittoa villiyrteistä sekä yhteistä iltaohjelmaa 13.-14.6.2020 Vanamolassa Joroisilla.

Yhteyshenkilö: Armi Nissinen, p. 040 5526 727, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Mustavahakkaat ovat syksyn viimeisiä sieniä.

Tulevaa keruusesonkia varten etsitään sopivia toimitiloja luonnontuotteiden vastaanottopisteiksi. Vastaanottopisteisiin kootaan useamman poimijan keräämiä tuotteita lyhytaikaiseen kylmäsäilytykseen odottamaan kuljetusta raaka-aineiden ostajalle. Luonnontuotteiden sesonki alkaa toukokuussa villiyrttien keruulla ja jatkuu loppukesällä ja syksyllä marjojen ja sienten parissa. Esimerkiksi kuusenkerkän keruu ajoittuu lyhyelle jaksolle kesäkuun alkuun, jolloin vastaanottopisteen olisi mahdollista sijaita vaikka mansikkatilalla, jonka sesonki käynnistyy vasta juhannuksen jälkeen.

Vastaanottopisteessä tulisi olla vähintään kylmiötilat, mutta myös kuivaus- ja pakastusmahdollisuus ovat plussaa. Viisainta olisi hyödyntää jo olemassa olevien elintarvikeyritysten tai marjatilojen kylmiöitä, sillä lyhyen sesongin takia ei tähän tarkoitukseen kannata rakentaa uusia tiloja.

Mikäli sinulla on tiedossa sopiva tila luonnontuotteiden vastaanottopisteeksi, ota yhteyttä Toini Kumpulaiseen, p. 040 709 1420, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suppilovahverot nousevat kohta vauhdilla!

Luonnontuotteet liikkeelle!

Wild Food Savo –hankkeen infotilaisuus Kuopiossa.

Tule inspiroitumaan ja verkostoitumaan!

Aika:        To 3.10.2019 klo 17-20
Paikka:    Lapland Hotels Kuopio, Puijonkatu 32

Ohjelma:

17.00

 • Wild Food Savo –hankkeen esittely, Heli Tossavainen, Savonia-ammattikorkeakoulu
 • Ostetuimmat luonnonyrtit, Toini Kumpulainen, Ylä-Savon ammattiopisto
 • Metsänomistajan mahdollisuudet, Marko Ämmälä, Metsäkeskus

18.00 Kahvitauko ja verkostoitumista

18.30

 • Wild Food Kuusamon syntytarina, Elisa Kangasaho
 • Kokemuksia luonnon raaka-aineiden poiminnasta, hankinnasta ja käytöstä eri näkökulmista.
  ▪ Poimijan puheenvuoro: Raili Törmälehto
  ▪ Jalostajan puheenvuoro: Katrikka
  ▪ Ravintolan ja kahvilan puheenvuorot: Lapland Hotels ja Kahvila Houkutus
 • Keskustelua alueellisen kerääjäverkoston perustamisesta ja keruupisteiden organisoinnista

20.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus on suunnattu luonnontuotteiden kerääjille, jatkojalostajille ja markkinoijille.

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautumiset ja ruoka-ainerajoitteet 26.9 mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 044 785 5531

Tilaisuuden järjestää Wild Food Savo –hanke, jonka rahoittajina ovat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

Herkkutatteja nousee kuin sieniä sateella.

Luonnontuotteet liikkeelle!

Wild Food Savo –hankkeen infotilaisuus Varkaudessa

Aika:                 Ti 17.9.2019 klo 15.00-18.00

Paikka:             Ravintola Kaks Ruusua, Ahlströminkatu 25, Varkaus

15.00

 • Wild Food Savo –hankkeen esittely, Heli Tossavainen, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Toini Kumpulainen, Ylä-Savon ammattiopisto
 • Luonnontuotealan näkymät ja verkostot Suomessa, Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry
 • Metsät, metsätalous ja luonnontuoteala, Marko Ämmälä, Metsäkeskus

16.30 Kahvitauko

 • Luonnontuotteiden käyttö ruokapalveluissa
  • Pekka Kinnunen, Ravintola Kaks Ruusua
  • Pirkko Parviainen-Hämäläinen, Immolan luomutila
 • Keskustelua alueellisen kerääjäverkoston perustamisesta ja keruupisteiden organisoinnista

18.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus on suunnattu luonnontuotteiden kerääjille, jatkojalostajille ja markkinoijille.

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautumiset 13.9. mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 044 785 6692.

Tilaisuuden järjestää Wild Food Savo –hanke, jonka rahoittajina ovat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

 

Lisää artikkeleita...

 • 1
 • 2
logot alapalkkiin