Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 2 matlampi

RAUTAVAARALTA LÄHTEE KUUSENKERKKÄÄ PALKITTUUN VILLIPESTOON

Tänä kesänä Rautavaaralla on kerätty urakalla luomu kuusenkerkkää suomalaiselle elintarvikejalostajalle. Pian Rautavaaran metsästä kerätty kuusenkerkkä löytyy markettien hyllyltä Lapin Marian Villipesto -tuotteesta. Luomuliitto palkitsi viime vuonna Lapin Marian villipestot vuoden luomutuotteena. Rautavaaran Paikallistuote on organisoinut keruun, johon on osallistunut 10 poimijaa. Yrittäjä Satu Smuran mukaan tänä vuonna aloitettiin maltillisesti, jotta saadaan kokemusta, ja ensi vuonna voidaan kasvattaa kerättävää määrää.

Kuusenkerkän keruu on haastavaa monestakin syystä, vaikka kuusenkerkän sato on aika tasainen joka vuosi - toisin kuin marja- tai sienisato. Usein kuusen kerkän keruukausi kestää vain 1-2 viikkoa, jolloin on kerättävä koko vuoden tarpeet. Tässä tapauksessa vielä ostava yritys haluaa nimenomaan luomulaatuista kerkkää, joten keruu on rajoittunut kuusikkoon, joka on sertifioitu luomukeruualueeksi. Haasteelliseksi keruun tekee lyhyen sesongin lisäksi se, että ihminen ei yllä kovin korkealle kerkkää poimimaan, vaikka yläoksilla saattaisi olla jopa parempi sato. Myös sadat inisijät ovat poimijoiden kaverina metsällä. Tästä keruuporukasta moni onkin tehnyt töitä yöllä, jolloin itikoita on ollut vähemmän!

Rautavaaran Paikallistuote toimii myös Dalle Vallen ostopisteenä ja ottaa vastaan kerääjiltä sekä marjoja ja sieniä. Kuusenkerkkien keruu ajoittuu sopivasti ennen marja- ja sienikautta, joten samat kerääjät voivat aloittaa työn metsässä jo toukokuun lopulla, ja jatkaa sitten marjojen ja sienten keruulla.

Seuraa Rautavaaran Paikallistuotteen sivua facebookissa

Lue lisää Lapin Marian Villipesto -tuotteesta täällä

Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 1

 KehvonRiihi luomukeruuale

SIILINJÄRVELLÄ TARJOLLA LUOMUSERTIFIOITU KERUUALUE

Onko tarvetta saada luomuna luonnontuotteita metsästä? Siilinjärven Kehvolla on iso metsäalue, joka on sertifioitu luomukeruualueeksi. Metsään voi järjestää esimerkiksi kuusenkerkän, koivunlehtien, mahlan, pihkan ja pihlajansilmujen keruuta. Metsänomistaja vuokraa aluetta keruuseen korvausta vastaan.

Metsässä on kuusenkerkän keruuseen sopivia alueita kuten matalaa kuusikkoa. Pari isompaa koivualuetta sopii koivunmahlan valuttamiseen, ja pienemmistä koivikoista pystyy hyvin keräämään lehtiä. Myös mäntyä ja pihlajaa löytyy pienessä määrin metsistä. Metsiä tarjotaan vuokralle ensisijaisesti raaka-ainetta tarvitseville yrityksille tai ostoasemille, jotka voivat organisoida alueella oman luonnontuotteiden keruun.

Taustalla toimii yritys, joka myös vuokraa alueella olevaa Kehvon Riiheä yrityksille erilaisiin tilaisuuksiin kuten kokouksiin ja ohjelmapalveluihin. Kehvon Riihen sydämenä on rakennus, jonka vanhojen hirsien ympärille on perinteitä kunnioittaen rakennettu nykyaikainen talo. Riihi toimii parhaimmillaan 5 - 15 hengen kokous- tai virkistäytymistilana. 
Kehvon Riihen maasto mahdollistaa monipuolisen luontoretkeilyn ja luonnontuotteiden keruun vuodenajasta riippuen. Erikoisuutena on mm luomujoulukuusen hakureissu.

Tiedustelut Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaunismaantila

KAUNISMAAN TILA ETSII OSTAJIA LUONNONYRTEILLE

Kaunismaan tila Sorsakoskella, Leppävirralla tarjoaa myytäväksi erilaisia luonnonyrttejä. Tila on lammastila, missä jalostuu monenlaisia tuotteita lihasta lankoihin ja yrtteihin. Luonnosta saatavat villiyrtit ja muut luonnosta saatavat keruutuotteet ovat jalostuneet siirapeiksi, viherjauheiksi ja teesekoituksiksi omassa käytössä jo useita vuosia. Villiyrtit sopivat mainiosti myös ruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Tilan emännällä luonnontuotealan perustutkinto ja lisäksi hän opiskelee parhaillaan fytoterapian opintoja Frantsilassa. Tilalle on valmistunut tilapuoti, joka on avoinna sopimuksen mukaan.

Tilalla on omat pellot ja metsät, joista saadaan myyntiä varten seuraavia luonnonyrttejä:
Kuusenkerkkä
Voikukan nuppu, lehti ja kukka
Poimulehti
Siankärsämö
Mesiangervo
Maitohorsman lehti ja kukka
Pihlajan silmu
Koivunlehti
Niittyhumala
Puna-apila
Pihasaunio
Kehäkukka

Kuusenkerkkää, pihlajansilmua ja voikukan nuppua on mahdollista ostaa pakasteena ja muita kasveja kuivattuna.

Lisätietoja ja hintatiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 040 5955807
Kaunismaan tilan päivityksiin voit tutustua facebook-sivulla

YSAON VILLIYRTTIEN POIMIJAKOULUTUS KEVÄÄLLÄ 2021

Ylä-Savon ammattioppilaitos Iisalmessa järjestää Villiyrttien poimijakoulutuksen, joka alkaa 6.4.2021. Koulutus toteutetaan osittain etänä ja osittain lähipäivinä. Koulutuksessa saat tietoa villikasvien keruusta ja käytöstä. Päivien aikana kerrataan jokamiehenoikeus ja ohjeistetaan villiyrttien kaupallisesta keruusta, säilytyksestä sekä kuljetuksesta. Koulutuksen aikana tunnistetaan lajit, josta saa itselleen poimijakortin.

Toteutus & kesto
- Toteutus 6.4.-22.6.2021 
- Teoriaopetus Teamsin välityksellä, lähiopetus Iisalmessa
Sisältö
-Villikasvit/villiyrtit, mitä ne ovat ja miksi kerätään
- Jokamiehenoikeudet
- Kaupallisen keruun ohjeistus, mistä, miten ja mihin kerätään
- Säilytys ja kuljetus vastaanottoon
- Villikasvien tunnistus -teoria
- Myrkkykasvit
- Villikasvit maasto, kasvinäyttelyn laitto
- Tunnistusta, tentti ja poimijakorttien jako

Lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittautumisesta löydät Ysaon sivulta täältä

Luontoalaa voi opiskella myös suorittamalla Luontoalan ammattitutkinnon tai osatutkinnon Luonnontuotteiden talteenottojotka antavat hyvän valmiuden esimerkiksi vastaanottopisteen perustamiseen ja toimintaan. 

Vastaanottopiste kuva

ETSITÄÄN VASTAANOTTOPISTEITÄ POHJOIS-SAVON ALUEELTA

Pohjois-Savon alueelle tarvitaan sopivia toimitiloja luonnontuotteiden ja erityisesti luonnonyrttien vastaanottopisteiksi. Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla. Tällä hetkellä on pulaa monista raaka-aineista eikä yritysten ja kuluttajien kysyntään pystytä täysin vastaamaan.

Mitä vaaditaan luonnonyrttien vastaanottopisteeltä?
Vastaanottopisteiden eli ostoasemien toiminta on kausiluonteista ja ajoittuu yleensä toukokuusta elokuulle. Vastaanottopiste ottaa vastaan raaka-aineita pakastettavaksi ja kuivattavaksi. Helpointa on hyödyntää jo olemassa olevia elintarvikehuoneistoja. Suurin osa raaka-aineista menee elintarviketeollisuudelle sekä ravintoloille ja pienessä määrin myös hyvinvointi- ja kosmetiikkatuotteita valmistaville yrityksille.

Osa luonnonyrteistä tulee pakastaa ja osa kuivata heti keruun jälkeen. Vastaanottopiste voi keskittyä ottamaan vastaan sekä pakastettavia että kuivattavia raaka-aineita tai vaihtoehtoisesti keskittyä vain toiseen toimintaan. Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että raaka-aineita ja kerääjiä on saatavilla riittävästi vastaanottopisteen läheisyydessä.

Pakastettavia raaka-aineita varten (kuten kuusenkerkkä) tulee pisteellä olla pakastin, mutta hyvä olisi olla myös kylmiö. Kuivattavia luonnonyrttejä varten vastaanottopisteellä tarvitaan kasvien kuivaukseen soveltuva kuivuri. Jos kasveja ei saada heti kerralla kuivuriin, myös tällöin tarvitaan viileä tila. Raaka-aineita säilytetään vastaanottopisteen tiloissa, kunnes ne toimitetaan ostajalle, mikä voi ajoittua vasta sesongin jälkeiseen aikaan syys-lokakuulle.

Mitä kerätään ja milloin keruu tapahtuu?
Luonnonyrttien sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu yleensä elokuun alkupuolelle. Pakastettavista raaka-aineista kuusenkerkän ja pihlajansilmun keruu ajoittuu lyhyelle jaksolle toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Tällöin vastaanottopiste voi sijaita vaikka marjatilalla, jonka sesonki käynnistyy vasta myöhemmin kesällä.
Kesän aikana kuivattaviksi kerättäviä luonnontuotteita on paljon erilaisia, esimerkiksi koivunlehdet, vadelmanlehdet ja siankärsämön kukka. Näiden kasvien keruu ajoittuu kesä-heinäkuulle.

Miten vastaanottopiste käytännössä toimii?
Vastaanottopisteen vetäjä toimii itsenäisesti ottaen vastuun muun muassa luonnontuotteiden keruun organisoinnista ja laadun valvonnasta, rahaliikenteestä sekä toimituksesta ostajalle. Keruu on järkevintä organisoida niin, että tiettyinä päivinä otetaan vastaan vain sovittua raaka-ainetta. Näin vältetään eri lajien sekoittuminen jatkokäsittelyn aikana. Vastaanottopiste ilmoittaa kerääjille, mitä raaka-ainetta seuraavien päivien aikana kerätään ja mitkä ovat vastaanottoajat. Vastaanottopiste ottaa vastaan kerääjien tuomat raaka-aineet, punnitsee ja maksaa kerääjille sovitun hinnan mukaisesti. Vastaanottopiste toimittaa raaka-aineet edelleen ostajalle, joka on hyvä olla tiedossa jo etukäteen. Ostajan kanssa kannattaa myös sopia etukäteen raaka-aineiden laadusta, hinnasta sekä toimitusajankohdasta.

Kuusipuu

Mikä on Wild Food Savo –hankkeen rooli?
Toukokuussa 2019 käynnistynyt Wild Food Savo -hanke pyrkii tehostamaan luonnontuotteiden keräämistä ja käyttöä Pohjois-Savon alueella. Wild Food Savo kokoaa luonnontuotteiden keräämisestä ja käytöstä kiinnostuneita tahoja yhteen sekä auttaa perustamaan alueelle luonnontuotteiden vastaanottopisteitä.

Hankkeen luonnontuoteasiantuntijat neuvovat vastaanottopisteen toiminnasta kiinnostuneita yrittäjiä alkuun. Hankkeella on jo nyt laaja lista poiminnasta kiinnostuneita henkilöitä, ja tarpeen vaatiessa autamme etsimään ja kouluttamaan uusia poimijoita vastaanottopisteen läheltä. Lisäksi kartoitamme ostavia yrityksiä sekä Pohjois-Savon alueelta että muualta Suomesta ja välitämme tätä tietoa vastaanottopisteille.

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä Wild Food Savo hankkeen luonnontuoteasiantuntijoihin:

Toini Kumpulainen, Ylä-Savon ammattiopisto
P. 040 709 1420
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Katja Rieppo, Savonia-ammattikorkeakoulu
p. 044 785 5531
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

logot alapalkkiin