Reseptivihkojen kuva

WILD FOOD SAVON RESEPTIT JULKAISTU!

Wild Food Savo -hanke on nyt virallisesti päättynyt. Aivan hankkeen loppumetreillä saatiin vielä uunituoreet reseptijulkaisut ulos. 

Reseptikehitystä tehtiin yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden ja heidän opettajiensa kanssa sekä Ylä-Savon ammattiopistolla leipomoalalla. Toinen reseptijulkaisu on suunnattu kotikeittiöille ja toinen ammattilaisille. Ruokaohjeissa on käytetty itäsuomalaisessa luonnossa kasvavia villiyrttejä.

Reseptijulkaisut ovat saatavilla sähköisessä muodossa ja ne löytyvät Wild Food Savon Materiaalit-sivulta.   

Voit ladata julkaisut myös näistä linkeistä:

Kotikeittiöreseptit

Ammattikeittiöreseptit

Herkullisia hetkiä uuden reseptiikan parissa!

Wild Food Savon tiimi

Uusien hankkeiden suunnittelu

Wild Food Savon tiimi jatkaa työtä luonnontuotealan kehittämiseksi ja parhaillaan ideoidaan uusia hankkeita. Mikäli sinä haluat olla mukana suunnittelemassa jatkotoimenpiteitä, ota yhteyttä!

TKI-suunnittelija Heli Tossavainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

P. 044 785 6692.

 

Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 2 matlampi

RAUTAVAARALTA LÄHTEE KUUSENKERKKÄÄ PALKITTUUN VILLIPESTOON

Tänä kesänä Rautavaaralla on kerätty urakalla luomu kuusenkerkkää suomalaiselle elintarvikejalostajalle. Pian Rautavaaran metsästä kerätty kuusenkerkkä löytyy markettien hyllyltä Lapin Marian Villipesto -tuotteesta. Luomuliitto palkitsi viime vuonna Lapin Marian villipestot vuoden luomutuotteena. Rautavaaran Paikallistuote on organisoinut keruun, johon on osallistunut 10 poimijaa. Yrittäjä Satu Smuran mukaan tänä vuonna aloitettiin maltillisesti, jotta saadaan kokemusta, ja ensi vuonna voidaan kasvattaa kerättävää määrää.

Kuusenkerkän keruu on haastavaa monestakin syystä, vaikka kuusenkerkän sato on aika tasainen joka vuosi - toisin kuin marja- tai sienisato. Usein kuusen kerkän keruukausi kestää vain 1-2 viikkoa, jolloin on kerättävä koko vuoden tarpeet. Tässä tapauksessa vielä ostava yritys haluaa nimenomaan luomulaatuista kerkkää, joten keruu on rajoittunut kuusikkoon, joka on sertifioitu luomukeruualueeksi. Haasteelliseksi keruun tekee lyhyen sesongin lisäksi se, että ihminen ei yllä kovin korkealle kerkkää poimimaan, vaikka yläoksilla saattaisi olla jopa parempi sato. Myös sadat inisijät ovat poimijoiden kaverina metsällä. Tästä keruuporukasta moni onkin tehnyt töitä yöllä, jolloin itikoita on ollut vähemmän!

Rautavaaran Paikallistuote toimii myös Dalle Vallen ostopisteenä ja ottaa vastaan kerääjiltä sekä marjoja ja sieniä. Kuusenkerkkien keruu ajoittuu sopivasti ennen marja- ja sienikautta, joten samat kerääjät voivat aloittaa työn metsässä jo toukokuun lopulla, ja jatkaa sitten marjojen ja sienten keruulla.

Seuraa Rautavaaran Paikallistuotteen sivua facebookissa

Lue lisää Lapin Marian Villipesto -tuotteesta täällä

Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 1

 KehvonRiihi luomukeruuale

SIILINJÄRVELLÄ TARJOLLA LUOMUSERTIFIOITU KERUUALUE

Onko tarvetta saada luomuna luonnontuotteita metsästä? Siilinjärven Kehvolla on iso metsäalue, joka on sertifioitu luomukeruualueeksi. Metsään voi järjestää esimerkiksi kuusenkerkän, koivunlehtien, mahlan, pihkan ja pihlajansilmujen keruuta. Metsänomistaja vuokraa aluetta keruuseen korvausta vastaan.

Metsässä on kuusenkerkän keruuseen sopivia alueita kuten matalaa kuusikkoa. Pari isompaa koivualuetta sopii koivunmahlan valuttamiseen, ja pienemmistä koivikoista pystyy hyvin keräämään lehtiä. Myös mäntyä ja pihlajaa löytyy pienessä määrin metsistä. Metsiä tarjotaan vuokralle ensisijaisesti raaka-ainetta tarvitseville yrityksille tai ostoasemille, jotka voivat organisoida alueella oman luonnontuotteiden keruun.

Taustalla toimii yritys, joka myös vuokraa alueella olevaa Kehvon Riiheä yrityksille erilaisiin tilaisuuksiin kuten kokouksiin ja ohjelmapalveluihin. Kehvon Riihen sydämenä on rakennus, jonka vanhojen hirsien ympärille on perinteitä kunnioittaen rakennettu nykyaikainen talo. Riihi toimii parhaimmillaan 5 - 15 hengen kokous- tai virkistäytymistilana. 
Kehvon Riihen maasto mahdollistaa monipuolisen luontoretkeilyn ja luonnontuotteiden keruun vuodenajasta riippuen. Erikoisuutena on mm luomujoulukuusen hakureissu.

Tiedustelut Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaunismaantila

KAUNISMAAN TILA ETSII OSTAJIA LUONNONYRTEILLE

Kaunismaan tila Sorsakoskella, Leppävirralla tarjoaa myytäväksi erilaisia luonnonyrttejä. Tila on lammastila, missä jalostuu monenlaisia tuotteita lihasta lankoihin ja yrtteihin. Luonnosta saatavat villiyrtit ja muut luonnosta saatavat keruutuotteet ovat jalostuneet siirapeiksi, viherjauheiksi ja teesekoituksiksi omassa käytössä jo useita vuosia. Villiyrtit sopivat mainiosti myös ruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Tilan emännällä luonnontuotealan perustutkinto ja lisäksi hän opiskelee parhaillaan fytoterapian opintoja Frantsilassa. Tilalle on valmistunut tilapuoti, joka on avoinna sopimuksen mukaan.

Tilalla on omat pellot ja metsät, joista saadaan myyntiä varten seuraavia luonnonyrttejä:
Kuusenkerkkä
Voikukan nuppu, lehti ja kukka
Poimulehti
Siankärsämö
Mesiangervo
Maitohorsman lehti ja kukka
Pihlajan silmu
Koivunlehti
Niittyhumala
Puna-apila
Pihasaunio
Kehäkukka

Kuusenkerkkää, pihlajansilmua ja voikukan nuppua on mahdollista ostaa pakasteena ja muita kasveja kuivattuna.

Lisätietoja ja hintatiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 040 5955807
Kaunismaan tilan päivityksiin voit tutustua facebook-sivulla

YSAON VILLIYRTTIEN POIMIJAKOULUTUS KEVÄÄLLÄ 2021

Ylä-Savon ammattioppilaitos Iisalmessa järjestää Villiyrttien poimijakoulutuksen, joka alkaa 6.4.2021. Koulutus toteutetaan osittain etänä ja osittain lähipäivinä. Koulutuksessa saat tietoa villikasvien keruusta ja käytöstä. Päivien aikana kerrataan jokamiehenoikeus ja ohjeistetaan villiyrttien kaupallisesta keruusta, säilytyksestä sekä kuljetuksesta. Koulutuksen aikana tunnistetaan lajit, josta saa itselleen poimijakortin.

Toteutus & kesto
- Toteutus 6.4.-22.6.2021 
- Teoriaopetus Teamsin välityksellä, lähiopetus Iisalmessa
Sisältö
-Villikasvit/villiyrtit, mitä ne ovat ja miksi kerätään
- Jokamiehenoikeudet
- Kaupallisen keruun ohjeistus, mistä, miten ja mihin kerätään
- Säilytys ja kuljetus vastaanottoon
- Villikasvien tunnistus -teoria
- Myrkkykasvit
- Villikasvit maasto, kasvinäyttelyn laitto
- Tunnistusta, tentti ja poimijakorttien jako

Lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittautumisesta löydät Ysaon sivulta täältä

Luontoalaa voi opiskella myös suorittamalla Luontoalan ammattitutkinnon tai osatutkinnon Luonnontuotteiden talteenottojotka antavat hyvän valmiuden esimerkiksi vastaanottopisteen perustamiseen ja toimintaan. 

logot alapalkkiin