Opetusvideoita julkaistu luonnonyrteistä 

Wild Food Savo –hanke on toteuttanut neljästä yleisestä luonnonyrtistä videot opetuskäyttöön. Videoille valikoituivat neljä yleistä villiyrttiä: nokkonen, voikukka, siankärsämö ja vuohenputki. Nämä luonnonyrtit ovat yleisiä koko Suomen maassa ja niitä voi käyttää monipuolisesti sekä koti- että ammattikeittiöissä.

Videoilla opetetaan lyhyesti, miten kasvi tunnistetaan, mitä osia kustakin kasvista käytetään sekä mistä ja milloin kerätään. Myös myrkylliset näköiskasvit mainitaan. Videoista saa myös vinkkejä säilöntään sekä mihin kutakin yrttiä voi käyttää ruuanlaitossa, leivonnassa tai muutoin keittiössä.

Opetusvideoita voi käyttää lisämateriaalina esimerkiksi luonto- ja ravintola-alan koulutuksissa sekä poimijakorttikursseilla. Etenkin talvella pidettävissä koulutuksissa, joissa ei päästä luontoon, videot ovat tervetulleita ja elävöittävät opetusta. Wild Food Savon luonnontuoteasiantuntijat Toini Kumpulainen ja Katja Rieppo ovat itse kaivanneet tällaisia videoita. Tarve nousi esiin etenkin viime talvena, kun Toini ja Katja pitivät Villiyrttiteemapäiviä ravintola-alan opiskelijoille Pohjois-Savon alueen oppilaitoksissa.

Opetusvideot löytyvät Savonian ammattikorkeakoulun youtube-sivulta täältä

Opetusvideot Wild Food Savo tiedotekuva

LUONNONTUOTTEITA JA LUOMUA METSISTÄ
verkkotilaisuus metsänomistajille

Haluatko lisätuloja luomumetsistä? Oletko kiinnostunut luonnontuotteiden keruusta ? Miten metsät sertifioidaan luomukeruualueeksi? Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla ja tällä hetkellä luomu raaka-ainetta ei saada riittävästi metsistä. Tule kuulemaan vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin verkkotilaisuuteen. Koulutukseen voi osallistua kotoa käsin Microsoft Teamsin kautta joko tietokoneella tai puhelimella (ei vaadi sovelluksen asentamista).

Aika: to 29.10. klo 12-14.30
Koulutus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen.

Ohjelma:

 • Avaus: Wild Food Savo -hankkeen tiimi
  - Hanke-esittely
  - Katsaus: Metsien luonnontuotteet, ei–jokamiehen oikeudella kerättävät
 • Luomua metsäluonnosta: Anne Annala, projektipäällikkö, Metsäkeskus
 • Ostavan yrityksen puheenvuorot:  Saska Tuomasjukka, Lapin Maria Oy ja Salla Rantanen, Kääpä Forest
 • Metsänomistajan puheenvuoro, Luonnontuotteilla lisätuottoa metsistä: Kauko Kärkkäinen, Kauko Näkemys Oy
 • Luomukeruutoiminta Suomessa ja luomuvalvontaan liittyminen: Eija Vuorela, luomukeruun asiantuntija, Osk Kaamoskehrä/Youngfour Oy
 • Keskustelua. Mukana tilaisuudessa vastaamassa kysymyksiin myös Pohjois-Savon ELY-keskuksesta asiantuntija.

Koulutus on Wild Food Savo -hankkeen järjestämä.
Ilmoittaudu ti 27.10. mennessä täällä
Ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin ja ohjeet sähköpostiin edellisenä päivänä. 
Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 044 785 5531

 
VILLIYRTTI TIETOISKU verkkokoulutus
- Miten luonnonyrttejä voi käyttää talvella?

Kohderyhmänä: leipomot, konditoriat, ravintolat, pitopalvelut

Tiistaina 20.10 klo 14-16
Koulutus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen.
Koulutukseen voi osallistua Microsoft Teamsin kautta joko tietokoneella tai puhelimella (ei vaadi sovelluksen asentamista).

Tietoisku tarjoaa ammattilaisille tietoa leivontaan ja ruoanlaittoon sopivista villiyrteistä ja luonnonkukista. Kesä on parasta keruuaikaa, mutta myös talvella voi hyödyntää kasveja, ja siten saada uusia aromeja erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

Koulutuksen sisältö:

 • Mitä suomalaisia luonnonyrttejä ja muita erikoisluonnontuotteita on talvella käytettävissä?
 • Miten tunnistat kasvin? Tutustutaan kuvien avulla.
 • Mitä kasvien osia kannattaa käyttää ja miten?
 • Miten villiyrttejä voi säilöä talvea varten?
 • Mistä raaka-ainetta voi hankkia talven aikana?

Koulutus on Wild Food Savo -hankkeen järjestämä. 
Kouluttajina ovat hankkeen Luonnontuoteasiantuntijat Toini Kumpulainen ja Katja Rieppo.

Ilmoittaudu su 18.10 mennessä täällä
Ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin ja ohjeet sähköpostiin edellisenä päivänä.
Lisätietoja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.    p. 044 785 5531

Nostoturvallisuus koulutukset maa- ja metsätiloilla

Koulutus sopii myös yrttien kerääjille ja metsänomistajille jotka keräävät puista esim. kuusen kerkkää, käpyjä ja pihlajan marjoja. Tule mukaan oppimaan, miten puusta saatavien keruutuotteiden turvallinen ja tehokas kerääminen onnistuu henkilönostimella. Lisätietoa nostimien vuokrauksesta saa koulutuspäivän aikana.

24.9 Kiuruvesi Harmoisen Tila
1.10 Suonenjoki Vanhamäen Hyvinvointikeskus
24.11 Kuopio Pelastusopiston harjoitusalue, Korvaharjuntie 97
10.12 Iisalmi Ylä-Savon ammattiopisto, Peltoniemi

Koulutuspäivien aikataulu: klo 9-16
Hinta: 30€
Koulutuksen järjestäjä: Matuke-hanke, Savonia ammattikorkeakoulu
Lisätietoja koulutuksista ja ilmoittautuminen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 044 7856612

Metsien luomusertifiointi infotilaisuus

Wild Food Savo -hanke järjestää myöhemmin syksyllä infotilaisuuden, jossa kerrotaan miten metsien luomusertifioinnista voi hyötyä ja mitä ansaintamahdollisuuksia se antaa metsänomistajille. Lisätietoa tästä tulossa lähiaikoina.

Kuva: Arto Pulkkinen, Metsäkeskus, Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hanke

Kuusenkerkän keruu nousi korkeuksiin

Kuusenkerkän kiinnostus luonnonraaka-aineena on tänä keväänä kasvanut valtavasti. Ongelmana on kuitenkin raaka-aineen saatavuus, sillä kerääminen on hidasta käsityötä ja keruuaika on todella lyhyt, toisinaan vain pari viikkoa, jolloin pitäisi saada koko vuoden tarpeet kerättyä.  Kuusenkerkkä on aromikasta raaka-ainetta, jota käytetään paljon elintarviketeollisuudessa, ravintoloissa ja hyvinvointituotteissa. Kerkästä valmistetaan esimerkiksi kuohujuomia, siirappeja sekä yrttishotteja. Pohjois-Savossa toimiva Wild  Food Savo –hanke on lähtenyt ratkaisemaan luonnontuotteiden ja kuusenkerkän keruun ongelmia yhteistyössä Metsäkeskuksen Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen ja paikallisten kerääjien kanssa. Luonnontuotealalle ja etenkin raaka-aineiden keruuseen kaivataan innovatiivisia ratkaisuja.

Kauno Voutilainen Maaningalta on tänä keväänä testannut kuusenkerkän keruuta henkilönostimella. Henkilönostin sinänsä ei ole uusi keksintö, mutta se, että joku keksi sitä käyttää kerkkien ja puiden silmujen poimintaan, on nostanut suuren innostuksen alalla. Voutilaisen mukaan kuusenkerkän keruu on nopeutunut huomattavasti, sillä kerkkää on määrällisesti enemmän ja kerkän koko on suurempi puiden yläosissa, missä auringonvaloa on enemmän. Nosturin ansiosta yhden henkilön keruumäärät voivat jopa tuplaantua. Lisäetuna on se, että voidaan hyödyntää koko kuusi, eikä tarvita niin isoa keruupinta-alaa kuin normaalisti kerättäessä taimikossa tai pelkästään kuusen alaoksilta. Kuusenkerkän lisäksi Voutilainen on poiminut myös pihlajan- ja koivunsilmuja yläilmoissa.

Tela-alustalla oleva henkilönostin mahdollistaa liikkumisen puiden välissä tiheässäkin metsässä. Henkilönosturiin mahtuu kaksi henkilöä, jotka voivat poimia nosturin avulla jopa 19 metrin korkeudesta. Henkilönostimen käyttö vaatii perehdytyskoulutuksen, jota Savonia-ammattikorkeakoulu järjestää MATUKE-hankkeen kautta.

Luonnonyrttien vastaanottopiste aloitti Pohjois-Savossa

Kauno Voutilaisen omistaman yrityksen KAPUU OY:n tiloihin Tuovilanlahteen, Maaningalle on perustettu myös keräyspiste, jossa yritys ottaa vastaan poimijoilta kuusenkerkkää ja muita luonnonyrttejä. Näiden tilojen avulla kerättäville villiyrteille saadaan väylä jatkojalostukseen ja voidaan varmistaa riittävän määrän ja laadun saanti. Kerääjillä on suositeltavaa olla poimijakorttikoulutus suoritettuna ja kyseinen kasvi tentittynä. Lisäksi on huomioitava, että kuusenkerkän keruuta varten pitää aina olla maanomistajan lupa. Kaupallisesta villiyrttien keruusta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan yritykseen puh. 050 373 8914

logot alapalkkiin