Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 2 matlampi

RAUTAVAARALTA LÄHTEE KUUSENKERKKÄÄ PALKITTUUN VILLIPESTOON

Tänä kesänä Rautavaaralla on kerätty urakalla luomu kuusenkerkkää suomalaiselle elintarvikejalostajalle. Pian Rautavaaran metsästä kerätty kuusenkerkkä löytyy markettien hyllyltä Lapin Marian Villipesto -tuotteesta. Luomuliitto palkitsi viime vuonna Lapin Marian villipestot vuoden luomutuotteena. Rautavaaran Paikallistuote on organisoinut keruun, johon on osallistunut 10 poimijaa. Yrittäjä Satu Smuran mukaan tänä vuonna aloitettiin maltillisesti, jotta saadaan kokemusta, ja ensi vuonna voidaan kasvattaa kerättävää määrää.

Kuusenkerkän keruu on haastavaa monestakin syystä, vaikka kuusenkerkän sato on aika tasainen joka vuosi - toisin kuin marja- tai sienisato. Usein kuusen kerkän keruukausi kestää vain 1-2 viikkoa, jolloin on kerättävä koko vuoden tarpeet. Tässä tapauksessa vielä ostava yritys haluaa nimenomaan luomulaatuista kerkkää, joten keruu on rajoittunut kuusikkoon, joka on sertifioitu luomukeruualueeksi. Haasteelliseksi keruun tekee lyhyen sesongin lisäksi se, että ihminen ei yllä kovin korkealle kerkkää poimimaan, vaikka yläoksilla saattaisi olla jopa parempi sato. Myös sadat inisijät ovat poimijoiden kaverina metsällä. Tästä keruuporukasta moni onkin tehnyt töitä yöllä, jolloin itikoita on ollut vähemmän!

Rautavaaran Paikallistuote toimii myös Dalle Vallen ostopisteenä ja ottaa vastaan kerääjiltä sekä marjoja ja sieniä. Kuusenkerkkien keruu ajoittuu sopivasti ennen marja- ja sienikautta, joten samat kerääjät voivat aloittaa työn metsässä jo toukokuun lopulla, ja jatkaa sitten marjojen ja sienten keruulla.

Seuraa Rautavaaran Paikallistuotteen sivua facebookissa

Lue lisää Lapin Marian Villipesto -tuotteesta täällä

Kuusenkerkän keruu Rautavaara 17062021 1

logot alapalkkiin