Vastaanottopiste kuva

ETSITÄÄN VASTAANOTTOPISTEITÄ POHJOIS-SAVON ALUEELTA

Pohjois-Savon alueelle tarvitaan sopivia toimitiloja luonnontuotteiden ja erityisesti luonnonyrttien vastaanottopisteiksi. Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla. Tällä hetkellä on pulaa monista raaka-aineista eikä yritysten ja kuluttajien kysyntään pystytä täysin vastaamaan.

Mitä vaaditaan luonnonyrttien vastaanottopisteeltä?
Vastaanottopisteiden eli ostoasemien toiminta on kausiluonteista ja ajoittuu yleensä toukokuusta elokuulle. Vastaanottopiste ottaa vastaan raaka-aineita pakastettavaksi ja kuivattavaksi. Helpointa on hyödyntää jo olemassa olevia elintarvikehuoneistoja. Suurin osa raaka-aineista menee elintarviketeollisuudelle sekä ravintoloille ja pienessä määrin myös hyvinvointi- ja kosmetiikkatuotteita valmistaville yrityksille.

Osa luonnonyrteistä tulee pakastaa ja osa kuivata heti keruun jälkeen. Vastaanottopiste voi keskittyä ottamaan vastaan sekä pakastettavia että kuivattavia raaka-aineita tai vaihtoehtoisesti keskittyä vain toiseen toimintaan. Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että raaka-aineita ja kerääjiä on saatavilla riittävästi vastaanottopisteen läheisyydessä.

Pakastettavia raaka-aineita varten (kuten kuusenkerkkä) tulee pisteellä olla pakastin, mutta hyvä olisi olla myös kylmiö. Kuivattavia luonnonyrttejä varten vastaanottopisteellä tarvitaan kasvien kuivaukseen soveltuva kuivuri. Jos kasveja ei saada heti kerralla kuivuriin, myös tällöin tarvitaan viileä tila. Raaka-aineita säilytetään vastaanottopisteen tiloissa, kunnes ne toimitetaan ostajalle, mikä voi ajoittua vasta sesongin jälkeiseen aikaan syys-lokakuulle.

Mitä kerätään ja milloin keruu tapahtuu?
Luonnonyrttien sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu yleensä elokuun alkupuolelle. Pakastettavista raaka-aineista kuusenkerkän ja pihlajansilmun keruu ajoittuu lyhyelle jaksolle toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Tällöin vastaanottopiste voi sijaita vaikka marjatilalla, jonka sesonki käynnistyy vasta myöhemmin kesällä.
Kesän aikana kuivattaviksi kerättäviä luonnontuotteita on paljon erilaisia, esimerkiksi koivunlehdet, vadelmanlehdet ja siankärsämön kukka. Näiden kasvien keruu ajoittuu kesä-heinäkuulle.

Miten vastaanottopiste käytännössä toimii?
Vastaanottopisteen vetäjä toimii itsenäisesti ottaen vastuun muun muassa luonnontuotteiden keruun organisoinnista ja laadun valvonnasta, rahaliikenteestä sekä toimituksesta ostajalle. Keruu on järkevintä organisoida niin, että tiettyinä päivinä otetaan vastaan vain sovittua raaka-ainetta. Näin vältetään eri lajien sekoittuminen jatkokäsittelyn aikana. Vastaanottopiste ilmoittaa kerääjille, mitä raaka-ainetta seuraavien päivien aikana kerätään ja mitkä ovat vastaanottoajat. Vastaanottopiste ottaa vastaan kerääjien tuomat raaka-aineet, punnitsee ja maksaa kerääjille sovitun hinnan mukaisesti. Vastaanottopiste toimittaa raaka-aineet edelleen ostajalle, joka on hyvä olla tiedossa jo etukäteen. Ostajan kanssa kannattaa myös sopia etukäteen raaka-aineiden laadusta, hinnasta sekä toimitusajankohdasta.

Kuusipuu

Mikä on Wild Food Savo –hankkeen rooli?
Toukokuussa 2019 käynnistynyt Wild Food Savo -hanke pyrkii tehostamaan luonnontuotteiden keräämistä ja käyttöä Pohjois-Savon alueella. Wild Food Savo kokoaa luonnontuotteiden keräämisestä ja käytöstä kiinnostuneita tahoja yhteen sekä auttaa perustamaan alueelle luonnontuotteiden vastaanottopisteitä.

Hankkeen luonnontuoteasiantuntijat neuvovat vastaanottopisteen toiminnasta kiinnostuneita yrittäjiä alkuun. Hankkeella on jo nyt laaja lista poiminnasta kiinnostuneita henkilöitä, ja tarpeen vaatiessa autamme etsimään ja kouluttamaan uusia poimijoita vastaanottopisteen läheltä. Lisäksi kartoitamme ostavia yrityksiä sekä Pohjois-Savon alueelta että muualta Suomesta ja välitämme tätä tietoa vastaanottopisteille.

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä Wild Food Savo hankkeen luonnontuoteasiantuntijoihin:

Toini Kumpulainen, Ylä-Savon ammattiopisto
P. 040 709 1420
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Katja Rieppo, Savonia-ammattikorkeakoulu
p. 044 785 5531
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Koivunlehtien keruu

LUONNONTUOTTEITA JA LUOMUA METSISTÄ

Tilaisuus metsänomistajille ja luonnontuotteiden keruusta ja vastaanotosta kiinnostuneille

Olisitko halukas saamaan lisätuloja luonnontuotteiden keruusta? Mitä luonnontuotteita metsistä löytyy? Miten metsät sertifioidaan luomukeruualueeksi? Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla. Tällä hetkellä ei luonnontuotteita eikä luomua saada riittävästi metsistä.

 Aika: ke 24.3.2021 klo 13-15.30

Tilaisuus on verkkotilaisuus ja siihen voi osallistua kotoa käsin tietokoneella tai mobiilipuhelimella Micorosoft Teamsin kautta (ei vaadi ohjelman asennusta)

Ohjelma:

  • Wild Food Savo –hanke esittely ja tervetulotoivotus: Heli Tossavainen
  • Katsaus - Metsien luonnontuotteet: Wild Food Savo, Toini Kumpulainen ja Katja Rieppo
  • Luomulaatuista raaka-ainetta metsäluonnosta: Metsäkeskus, Anne Annala
  • Luomun merkitys matkailuyritykselle: Härkäniementuvat, Matleena Pulkkinen
  • Ostavan yrityksen puheenvuoro: Nordic Herbs, Petri Koivisto 
  • Luomukeruu - mitä sertifiointi vaatii ja mitä se mahdollistaa: KoKo Palvelut, Jaana Elo
  • Keskustelua. 
    Mukana tilaisuudessa vastaamassa kysymyksiin myös Pohjois-Savon ELY-keskuksesta asiantuntija Minna Mustonen

Tilaisuus on Wild Food Savo -hankkeen järjestämä. 
Ilmoittaudu mukaan viimeistään ma 22.3 tämän linkin kautta

Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 044 785 5531

 

 

Opetusvideoita julkaistu luonnonyrteistä 

Wild Food Savo –hanke on toteuttanut neljästä yleisestä luonnonyrtistä videot opetuskäyttöön. Videoille valikoituivat neljä yleistä villiyrttiä: nokkonen, voikukka, siankärsämö ja vuohenputki. Nämä luonnonyrtit ovat yleisiä koko Suomen maassa ja niitä voi käyttää monipuolisesti sekä koti- että ammattikeittiöissä.

Videoilla opetetaan lyhyesti, miten kasvi tunnistetaan, mitä osia kustakin kasvista käytetään sekä mistä ja milloin kerätään. Myös myrkylliset näköiskasvit mainitaan. Videoista saa myös vinkkejä säilöntään sekä mihin kutakin yrttiä voi käyttää ruuanlaitossa, leivonnassa tai muutoin keittiössä.

Opetusvideoita voi käyttää lisämateriaalina esimerkiksi luonto- ja ravintola-alan koulutuksissa sekä poimijakorttikursseilla. Etenkin talvella pidettävissä koulutuksissa, joissa ei päästä luontoon, videot ovat tervetulleita ja elävöittävät opetusta. Wild Food Savon luonnontuoteasiantuntijat Toini Kumpulainen ja Katja Rieppo ovat itse kaivanneet tällaisia videoita. Tarve nousi esiin etenkin viime talvena, kun Toini ja Katja pitivät Villiyrttiteemapäiviä ravintola-alan opiskelijoille Pohjois-Savon alueen oppilaitoksissa.

Opetusvideot löytyvät Savonian ammattikorkeakoulun youtube-sivulta täältä

Opetusvideot Wild Food Savo tiedotekuva

LUONNONTUOTTEITA JA LUOMUA METSISTÄ
verkkotilaisuus metsänomistajille

Haluatko lisätuloja luomumetsistä? Oletko kiinnostunut luonnontuotteiden keruusta ? Miten metsät sertifioidaan luomukeruualueeksi? Luonnontuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla ja tällä hetkellä luomu raaka-ainetta ei saada riittävästi metsistä. Tule kuulemaan vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin verkkotilaisuuteen. Koulutukseen voi osallistua kotoa käsin Microsoft Teamsin kautta joko tietokoneella tai puhelimella (ei vaadi sovelluksen asentamista).

Aika: to 29.10. klo 12-14.30
Koulutus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen.

Ohjelma:

  • Avaus: Wild Food Savo -hankkeen tiimi
    - Hanke-esittely
    - Katsaus: Metsien luonnontuotteet, ei–jokamiehen oikeudella kerättävät
  • Luomua metsäluonnosta: Anne Annala, projektipäällikkö, Metsäkeskus
  • Ostavan yrityksen puheenvuorot:  Saska Tuomasjukka, Lapin Maria Oy ja Salla Rantanen, Kääpä Forest
  • Metsänomistajan puheenvuoro, Luonnontuotteilla lisätuottoa metsistä: Kauko Kärkkäinen, Kauko Näkemys Oy
  • Luomukeruutoiminta Suomessa ja luomuvalvontaan liittyminen: Eija Vuorela, luomukeruun asiantuntija, Osk Kaamoskehrä/Youngfour Oy
  • Keskustelua. Mukana tilaisuudessa vastaamassa kysymyksiin myös Pohjois-Savon ELY-keskuksesta asiantuntija.

Koulutus on Wild Food Savo -hankkeen järjestämä.
Ilmoittaudu ti 27.10. mennessä täällä
Ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin ja ohjeet sähköpostiin edellisenä päivänä. 
Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 044 785 5531

 
VILLIYRTTI TIETOISKU verkkokoulutus
- Miten luonnonyrttejä voi käyttää talvella?

Kohderyhmänä: leipomot, konditoriat, ravintolat, pitopalvelut

Tiistaina 20.10 klo 14-16
Koulutus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen.
Koulutukseen voi osallistua Microsoft Teamsin kautta joko tietokoneella tai puhelimella (ei vaadi sovelluksen asentamista).

Tietoisku tarjoaa ammattilaisille tietoa leivontaan ja ruoanlaittoon sopivista villiyrteistä ja luonnonkukista. Kesä on parasta keruuaikaa, mutta myös talvella voi hyödyntää kasveja, ja siten saada uusia aromeja erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

Koulutuksen sisältö:

  • Mitä suomalaisia luonnonyrttejä ja muita erikoisluonnontuotteita on talvella käytettävissä?
  • Miten tunnistat kasvin? Tutustutaan kuvien avulla.
  • Mitä kasvien osia kannattaa käyttää ja miten?
  • Miten villiyrttejä voi säilöä talvea varten?
  • Mistä raaka-ainetta voi hankkia talven aikana?

Koulutus on Wild Food Savo -hankkeen järjestämä. 
Kouluttajina ovat hankkeen Luonnontuoteasiantuntijat Toini Kumpulainen ja Katja Rieppo.

Ilmoittaudu su 18.10 mennessä täällä
Ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin ja ohjeet sähköpostiin edellisenä päivänä.
Lisätietoja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.    p. 044 785 5531

logot alapalkkiin